Πέμπτη, Φεβρουαρίου 13

11:00 μ.μ.


Ένα θαύμα της φύσης και του ανθρώπου
Η Πέτρα είναι ένας αρχαιολογικός χώρος στη νότια Ιορδανία που έχει κηρυχθεί, δικαίως, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco. Πρόκειται όμως ταυτόχρονα και για έναν γεώτοπο παγκοσμίου ενδιαφέροντος, στον οποίο μπορεί κανείς να παρατηρήσει πολλά και εντυπωσιακά γεωλογικά φαινόμενα.

Η Πέτρα είναι μία πόλη των Ναβαταίων, ενός λαού που ζούσε στην περιοχή και περιέχει πάνω από 800 μνημεία χαραγμένα στο βράχο, συμπεριλαμβανομένων οικιών, τάφων, ναών, ακόμα και ενός ανοικτού θεάτρου. 
Ο βράχος μέσα στον οποίο λαξεύτηκαν τα μνημεία είναι ψαμμίτης, στον οποίο διαχωρίζονται δύο σχηματισμοί:
Ο ανώτερος λευκός σχηματισμός Disi.
Ο κατώτερος παχύς ερυθρός σχηματισμός Umm Ishrin.
Ο κατώτερος είναι αυτός που κυρίως φιλοξενεί τα μνημεία αλλά και τις εντυπωσιακές διαβρωσιγενείς γεωμορφές. 

Στο παρακάτω πανόραμα φαίνεται ο κατώτερος ερυθρός ψαμμίτης ο οποίος επικάθεται ασύμφωνα επάνω σε βασαλτικά ηφαιστειακά πετρώματα.



Η ηλικία του ψαμμίτη είναι Κάμβριο, δηλαδή της παλαιότερης Περιόδου του Παλαιοζωικού Αιώνα. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω πανόραμα, ο λευκός ψαμμίτης καλύπτει τις κορυφές των λόφων στο δεξί μέρος, ενώ ο κυρίως όγκος της κοιλάδας της Πέτρας βρίσκεται στον κόκκινο ψαμμίτη του σχηματισμού Umm Ishrin.
Picture

Το πιο διάσημο όμως φυσικό χαρακτηριστικό της Πέτρας είναι τα στενά και βαθιά φαράγγια της, με κυριότερο το Siq που είναι ο κύριος δρόμος που ακολουθούν οι επισκέπτες της Πέτρας. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω μερικές φωτογραφίες από το πώς έχουν διαμορφώσει οι γεωλογικοί παράγοντες το χώρο και πώς ενσωματώθηκαν σε αυτόν οι ανθρώπινες κατασκευές:


Η Πέτρα και το "Θησαυροφυλάκιο" φιλοξενήθηκε ή δευτεραγωνίστησε μαζί με τον Indiana Jones  στην τρίτη ταινία της τετραλογίας.





Utopia

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.