Παρασκευή, Φεβρουαρίου 14

5:56 μ.μ.



Ορυζώνες Banaue, Φιλιππίνες.

Οι ντόπιοι τους αποκαλούν μια μεγάλη καταπράσινη σκάλα προς τον ουρανό. Οι ορυζώνες Banaue δημιουργήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να παρέχουν εύφορο έδαφος για την καλλιέργεια ρυζιού.

Ορυζώνες στον κόσμο υπάρχουν πολλοί. 

Εκατοντάδες είναι οι ορυζώνες που υπάρχουν στον κόσμο, αλλά αυτό που κάνει τους ορυζώνες Banaue ξεχωριστούς είναι η κλίμακα πάνω στην οποία έχουν χτιστεί. 

Η κάθετη απόσταση ανάμεσα στις κάτω και στις πάνω πλατφόρμες ξεπερνά κατά πολύ το ύψος των ψηλότερων κτηρίων του κόσμου, κι αν βρίσκονταν πλάι – πλάι, θα έπιαναν σ’ έκταση τη μισή Γη…!  Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το θέαμα που προσφέρουν, οι ορυζώνες αυτοί είναι γοητευτικό, ξεχωριστό,  χάρμα οφθαλμών…!




 Βρίσκονται σε υψόμετρο 1500μ. και καλύπτουν μια έκταση 10,630 τετ. χλμ. Επίσης λέγετε ότι αν προσθέσεις τα μήκη των «τοιχωμάτων» τους, θα μπορούσαν να καλύψουν τη μισή υδρόγειο.




Οι ορυζώνες Banaue χτίστηκαν και συντηρήθηκαν για 2000 χρόνια από τους άντρες της φυλής Ifugao, χρησιμοποιώντας πρωτόγονα εργαλεία. 





Έχουμε μπροστά μας λοιπόν τον μεγαλύτερο μηχανικό άθλο παγκοσμίως. Γι’ αυτό και τώρα συντηρούνται ως πολιτισμική κληρονομιά, και μερικές φορές αποκαλούνται «το όγδοο θαύμα του Κόσμου».




Φυσικά οι επισκέπτες 
αλλά και οι ντόπιοι χρειάζεται άπειρες διαδρομές πεζοπορίας για να περιηγηθούν και να τους θαυμάσουν σαν αξιοθέατο. 

Τα τελευταία χρόνια οι ορυζώνες έχουν αρχίσει να δείχνουν σημάδια διάβρωσης, μιας και πολλοί Ιφουγκάος έχουν 
μεταναστεύσει σε μεγάλες  πόλεις σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών. 






   Όπως και να 'χει, πάντως, οι ορυζώνες παραμένουν η πιο
   εντυπωσιακή τοποθεσία στις Φιλιππίνες που κανείς δεν 
   πρέπει να χάσει αν βρεθεί ποτέ εκεί.


Utopia

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.