Σάββατο, Αυγούστου 8Κάποιοι επιμένουν να κλαίγονται και να μεμψιμοιρούν, κάποιοι παίρνουν τις τσάπες και προετοιμάζουν το έδαφος για ένα καλύτερο αύριο… 

Κάποιοι αρκούνται στο να κυνηγάνε ανεμόμυλους, κάποιοι «φυτεύουν» ανεμογεννήτριες και κάνουν πραγματικότητα το όραμά για έναν φιλικότερο προς τον περιβάλλον άνθρωπο! 

Μια βόλτα στο Τελαίθριον ήταν αρκετή για να πεισθώ πως ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός! Γιατί ότι φτιάχνεται με αγάπη, συνείδηση και φιλοτιμία, ότι μας πηγαίνει μπροστά και μας ενώνει, είναι “καταδικασμένο να πετύχει”! 
Σας ευχαριστούμε για τη μεγάλη αγκαλιά αισιοδοξίας, για τις πανέμορφες εικόνες και εντυπώσεις κ γιατί είστε από τα λίγα εμπράγματα παραδείγματα της πιο αληθινής προσταγής: Be the change you want to see in the world!  Εις το επανιδείν!

stalia pagona
* Το παραπάνω κείμενο είναι από τα ''είπαν'' του Free and Real

photo: Τάνια Στεργιαννάκου

Κι αν μας δινόταν ένας πλανήτης από την αρχή...?  Αν ξεκινάγαμε τώρα τη ζωή σ' έναν πλανήτη...? Πώς θα του φερόμασταν άραγε ?  Το ίδιο ? Με τη γνώση που έχουμε τώρα, σαν άνθρωποι, αν μας δινόταν ένας άλλος νέος πλανήτης, πώς θα σχεδιάζαμε τον πολιτισμό; 
To Free and Real είναι μια οικοκοινότητα στη βόρεια Εύβοια που ερευνά και σταδιακά εφαρμόζει ένα μοντέλο πλήρους αυτάρκειας. Το Τελαίθριον project είναι το πρώτο εγχείρημα της οικοκοινότητας για τη διάδοση αυτού του κοινωνικού μοντέλου.

Πριν από περίπου 6 χρόνια, τέσσερις άνθρωποι, άγνωστοι μεταξύ τους, με διαφορετικές σκέψεις και background, αλλά με κοινό στόχο τον επαναπροσδιορισμό του ανθρώπινου πολιτισμού δημιούργησαν την μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση Free and Real.

Στόχος τους, να αποδείξουν ότι μια αυτάρκης κοινωνία αληθινών κινήτρων και ανιδιοτελούς προσφοράς μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε παγκόσμια κλίμακα. Μια κοινωνία που σέβεται τη διαφορετικότητα και τις ανάγκες κάθε ατόμου, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί τους φυσικούς πόρους που διαθέτει για να δημιουργήσει συνθήκες αυτάρκειας.Το Τελαίθριον project
Ένα ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Φελάνη.

Το Τελαίθριον project είναι ένα μόνιμο σχολείο ανταλλαγής πληροφοριών και ιδεών, όπου θα πραγματοποιούνται αρκετά συχνά - αυτή τη στιγμή ανά δύο εβδομάδες - εργαστήρια και σεμινάρια πάνω σε θέματα αυτάρκειας και βιωσιμότητας.
Ξεκίνησε σχεδόν από την αρχή του Free & Real με στόχο, κατά την ολοκλήρωσή του, να υπάρχει δυνατότητα αντιγράφης, διόρθωσης και προσαρμογής από οποιονδήποτε θέλει να δημιουργήσει μια αντίστοιχη οικοκοινότητα κάπου αλλού.
Σήμερα στην οικοκοινότητα υπάρχουν 6 μόνιμοι κάτοικοι, διαχειριστές του χώρου, αλλά από το σημείο έχουν περάσει περισσότερα απο 13.000 άτομα. Το μελλοντικό σχέδιο του χώρου, προβλέπει οτι θα υπάρχουν γύρω στους 18 ημι-μόνιμους κατοίκους και θα μπορεί να φιλοξενήσει γύρω στα 100 άτομα που θα έρχονται για τα εργαστήρια και τις υπόλοιπες δράσεις της κοινότητας.


photo: Michael Pappas

photo: Michael Pappas
photo: Τάνια Στεργιαννάκου

Το εγχείρημα εκτίνεται σε ένα κτήμα 12 στρεμάτων στη βόρεια Εύβοια. Στο κέντρο του, έχει εγκατασταθεί ήδη ένα μεγάλος θόλος όπου γίνονται τα μαθήματα, σεμινάρια, παρουσιάσεις κτλ. Γύρω απο τον κεντρικό θόλο, θα τοποθετηθούν άλλοι 4 μικρότεροι θόλοι, όπου ο ένας θα είναι κουζίνα, ο άλλος ξυλουργείο και οι άλλοι δύο θα είναι πολυχρηστικοί χώροι για μικρότερα event. Ενώ στις γωνίες του κτήματος θα υπάρχουν 3 συγκροτήματα απο yurt όπου θα μένουν οι κάτοικοι και οι φιλοξενούμενοι της οικοκοινότητας. 

Τα εργαστήρια και δράσεις του project
Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται 15 διαφορετικά θέματα εργαστηρίων.
Μερικά απο αυτά είναι τα παρακάτω:

- Κήποι αυτάρκειας
- Εργαστήρια οικολογικής δόμησης
- Καλλιέργεια και συλλογή μανιταριών
- Εργαστήρια αυτάρκειας στο σπίτι (μεταποιήσεις, δημιουργία σαπουνιών)
- Εργαστήρια σε σχέση με το σώμα (Yoga, Thai Massage, Thai Chi κτλ.)

Τελαίθριον project: Το πρώτο σχολείο αυτάρκειας και βιωσιμότητας στη χώρα
           photo: Ελένη Φραντζή


Τελαίθριον project: Το πρώτο σχολείο αυτάρκειας και βιωσιμότητας στη χώρα
           photo: Michael Pappas
  


Στην οικοκοινότητα παράγεται οτιδήποτε έχει να κάνει 

με τη φύση και την μεταποίηση. 

Ενδεικτικά, μερικά απο τα παραγόμενα προϊόντα:

- φρουχάτα (υποκατάστατο της σοκολάτας και της ζάχαρης)
- πάστα καρότου/πιπεριάς/ελιάς
- φυσική οδοντόκρεμα
- βάμματα απο βότανα
- αλάτι με μπαχαρικά
- λιαστές ντομάτες
- μαρμελάδες
- ελαιόλαδο
- σαπούνια

Τελαίθριον project: Το πρώτο σχολείο αυτάρκειας και βιωσιμότητας στη χώρα
           photo: Anthi Malta


Τελαίθριον project: Το πρώτο σχολείο αυτάρκειας και βιωσιμότητας στη χώρα

Υποστήριξε το Τελαίθριον project
- Αγόρασε προϊόντα του Free and Real
- Γίνε μέρος του κύκλου υποστήριξης
- Γίνε μέλος μίας θεματικής ομάδας
- Κάνε μία δωρεά (IBAN: GR2601106500000065060023317)


Περισσότερες πληροφορίες στο website και 

το email του project


Τελαίθριον project: Το πρώτο σχολείο αυτάρκειας και βιωσιμότητας στη χώρα


Τελαίθριον project: Το πρώτο σχολείο αυτάρκειας και βιωσιμότητας στη χώραΤελαίθριον project: Το πρώτο σχολείο αυτάρκειας και βιωσιμότητας στη χώρα
           photo: Magdalene Kourti

Τα μέλη της Free & Real έχουν ξεκινήσει ήδη έρευνα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπου τους έχει παραχωρηθεί γη για να κάνουν παρόμοια σχολεία αυτάρκειας, με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός δίκτυου σχολείων αυτάρκειας σε όλη τη χώρα.
____________________________

http://www.freeandreal.org/research/
http://www.freeandreal.org/ourwork/
http://www.freeandreal.org/getinvolved/

και στο facebook: www.facebook.com/FreeandReal/timeline
από το: http://www.inexarchia.gr/ Ουτοπία 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου