Κυριακή, Φεβρουαρίου 18

8:15 π.μ.

Johann Peter Hasenclever German Painter 1810–1853


   - »..Ο Πεπινίτος*  ήταν ένας κενόδοξος άνθρωπος.  Χωρίς να γνωρίζει τίποτε,  διέθετε την δοκησισοφία ενός πανεπιστημιακού.  Όταν εξηγούσε κάτι, χαμήλωνε τα βλέφαρα με τέτοια αυταρέσκεια, που τού Ανδρέα τού ερχόταν να τον στραγγαλίσει..»

* Πρόκειται για ένα από τα δευτερεύοντα πρόσωπα τού μυθιστορήματος (Pepinito)

   - »..Η σκέψη ότι αυτός ο άνθρωπος και πολλοί σαν αυτόν ζουν μέσα σε τούτο το ψέμα, δηλητηριασμένοι από τα κατάλοιπα μιάς λογοτεχνίας και μιάς επιτηδευμένης αμετροέπειας,  είναι αληθινά κάτι ξεχωριστό!»


   - »..Για εκείνον,  τα επαληθευμένα στοιχεία δεν σήμαιναν τίποτε.  Κατά βάθος,  πίστευε ότι μερικοί έγραφαν για να επιδείξουν την ευφυΐα τους,  όχι για να εκθέσουν με ευκρίνεια τις ιδέες τους, και ότι η έρευνα ενός σοφού κατέρρεε με μία χαριτωμένη φράση..»

   - »..Είναι ένας άνθρωπος χωρίς καμμία βαθυστόχαστη ιδέα.  Στο κεφάλι του δεν έχει παρά λέξεις και φράσεις. Τώρα, επειδή εσείς δεν τις καταλαβαίνετε, σας φαίνονται ασυνήθιστες..»

   - »..Ξέρουμε ότι η γνώση μας είναι μία ατελής σχέση μεταξύ των εξωτερικών πραγμάτων και τού εγώ μας. Καθώς, όμως, αυτή η σχέση είναι σταθερή –μέσα στην τόση ατέλειά της – καθόλου δεν αφαιρεί την αξία από την σχέση που υπάρχει μεταξύ ενός πράγματος και ενός άλλου..»
_________________________________________________________________________


* Πίο Μπαρόχα υ Νέσσι (Pío Baroja y Nessi)
Χαρακτήρας ασυμβίβαστος και επαναστατικός, άνδρας οξυδερκής και θαρραλέος, άνθρωπος ευφυής και τολμηρός, με πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα, χρησιμοποίησε τον ήρεμο – αλλά επαρκώς στηλιτευτικό – λόγο του προσπαθώντας να αφυπνίσει τις λαϊκές μάζες και να τις υποκινήσει σε ενεργό δράση, ώστε με κάθε πρόσφορο μέσο να επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα εκείνης τής ταραγμένης εποχής.
Οι εμφανώς αντιεκκλησιαστικές πεποιθήσεις του, ιδιαίτερα προκλητικές για τον βαθύτατα θρήσκο λαό τής ιβηρικής χερσονήσου, καθώς και η συγκλονιστική ενάργεια των αναλύσεων και των περιγραφών του, οι οποίες αντικατόπτριζαν πλήρως και σαφώς ολόκληρη την σκληρή – και γι’ αυτό ενοχλητική ακόμη και στα μάτια όσων την υπέφεραν – πραγματικότητα τής ζωής των λαϊκών στρωμάτων, συνέβαλαν αισθητά στην περαιτέρω μείωση τής δημοτικότητάς του, καθιστώντας τα υπέροχα έργα του ελάχιστα δημοφιλή.

Θεωρείται ένας πολύ καλός παρατηρητής της ζωής και πίστευε ότι η δράση είναι το παν. Πικρός, απαισιόδοξος, χιουμορίστας, αντικληρικός και αντιδημοκράτης και οι περιγραφές των χαρακτήρων του είναι διεισδυτικότατες. Αποφεύγει το κήρυγμα και αφήνει τον αναγνώστη να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του.
 

* οι στοχασμοί του Μπαρόχα στην outopia:
. Για τη Κοινωνία και τον Άνθρωπο


  Ουτοπία  


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.