Κυριακή, Δεκεμβρίου 16

9:19 π.μ.




















Στοχασμοί
"Κατά τον Πλάτωνα ο εκφερόμενος λόγος (γλώσσα)
και ο εσωτερικός λόγος (διάνοια) αντιστοιχίζονται αξιακά. Δηλαδή όσο πλούσιος είναι ο εκφερόμενος λόγος, ...τόσο πλούσια είναι και η διάνοια του εκφέροντος τον λόγο και αντιστρόφως, όσον πλούσια είναι η διάνοια ενός ανθρώπου, τόσον πλούσια είναι και η γλώσσα του"...


- »..Ναι. Η συμφωνία όλων των διανοιών σε ένα και το αυτό πράγμα είναι εκείνο που ονομάζουμε αλήθεια. Πέρα από τα λογικά και τα μαθηματικά αξιώματα, στα οποία δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει ομόνοια, στα υπόλοιπα, όλες οι αλήθειες έχουν ως προϋπόθεση την ομόνοια..»

   - »..Η διάνοια φέρει τις έννοιες της αιτίας, τού χώρου και τού χρόνου, ως έμφυτες σ’ αυτήν αναγκαιότητες,  όπως ένα σώμα έχει τρεις διαστάσεις. Αυτές οι έννοιες, τής αιτίας, τού χώρου και τού χρόνου, είναι αδιαχώριστες από την διάνοια και, όταν αυτή δηλώνει τις εκ των προτέρων αλήθειες και τα αξιώματά της, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επισημαίνει τον ίδιο τον μηχανισμό της..»

   - »..Χωρά καμία αμφιβολία ότι ο κόσμος που γνωρίζουμε,  είναι το αποτέλεσμα τής αντανάκλασης τού κοσμικού τμήματος τού αισθητού ορίζοντα στον νου μας;»

   - »..Για μένα αποτελεί μιά παρηγοριά να σκέφτομαι ότι,  όπως ο αμφιβληστροειδής μας παράγει τα χρώματα, έτσι και το μυαλό μας παράγει τις ιδέες του χρόνου, του χώρου και της αιτιότητας. 
   Μόλις εκλείψει το μυαλό μας, εκλείπει και ο κόσμος.  Δεν συνεχίζεται,  πια,  ο χρόνος,  δεν συνεχίζεται,  πια,  ο χώρος, δεν υφίσταται, πια,  αλληλοσύνδεση αιτιών. Τελείωσε η κωμωδία, και μάλιστα οριστικά..»

 
».. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι κάποιος χρόνος και κάποιος χώρος συνεχίζουν να υπάρχουν για τους υπόλοιπους. Αλλά,  τι σημασία έχει αυτό,  εάν δεν είναι τα δικά μας, που είναι τα μόνα αληθινά;»
________________________  


* Πίο Μπαρόχα υ Νέσσι (Pío Baroja y Nessi) Ασυμβίβαστος και επαναστατικός, άνδρας οξυδερκής και θαρραλέος, άνθρωπος ευφυής και τολμηρός, με πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα, χρησιμοποίησε τον ήρεμο – αλλά επαρκώς στηλιτευτικό – λόγο του προσπαθώντας να αφυπνίσει τις λαϊκές μάζες και να τις υποκινήσει σε ενεργό δράση, ώστε με κάθε πρόσφορο μέσο να επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα εκείνης τής ταραγμένης εποχής. Ο Βάσκος στοχαστής και συγγραφέας γεννήθηκε στον Άγιο Σεβαστιανό τής Χώρας των Βάσκων, στα 1872, και απεβίωσε στην Μαδρίτη, στα 1956, ενώ υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς μυθιστοριογράφους της «Γενιάς τού 1898» στην ιβηρική χερσόνησο. Σπούδασε ιατρική και άσκησε για δυο χρόνια το ιατρικό επάγγελμα. Ασχολήθηκε μετά με επιχειρήσεις και επιδόθηκε ύστερα στην δημοσιογραφία.



* οι στοχασμοί του Μπαρόχα στην outopia:
. Ισπανική Πραγματικότητα



  Ουτοπία  



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.