Σάββατο, Ιουλίου 23

8:15 μ.μ.


Θα μπορούσε ένα χόμπι να είναι τοξικό ή μια σκέψη; “Φταίει η κρίση”…ή, η επανάληψη μιας σκέψης. “Φταίει η κρίση, φταίει η κρίση, φταίει η κρίση”, μια συνήθεια… η παρέα με συγκεκριμένους ανθρώπους.
…Ναι 
κάποιοι φίλοι θα μπορούσαν να είναι τοξικοί. Που θα σε “κολλήσουν” παραίτηση, απαισιοδοξία, άρνηση, αρνητισμό, γκρίνια, κριτική.

Γενικότερα κάθε τι που ενεργοποιεί μηχανισμούς που μας απομακρύνουν από την υγεία του σώματος και της ψυχής μας.

Κάποια στιγμή στη ζωή μας, κάποιος άνθρωπος θα εμφανίσει μια συμπεριφορά, που ίσως μας κάνει να νιώσουμε άβολα, να έχει αρνητική επιρροή πάνω μας, τότε θα έχουμε συναντηθεί με έναν ''τοξικό'' άνθρωπο, που ίσως να ακούγεται λίγο σκληρό και άκομψο όμως αν εισπράττουμε τοξικότητα, μπορεί η συγκεκριμένη, να μην είναι υγιής επιρροή για εμάς.


Αν και όταν λοιπόν βρεθούμε σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν υπάρχει κανένας απολύτως να λόγος να υποβάλλουμε τον εαυτό μας στην τοξικότητα των άλλων. 
Πάμε να μαρκάρουμε κάποια σημεία που θα μας βοηθήσουν  να  καταλάβουμε ότι υπάρχει ένας τοξικός άνθρωπος στην ζωή μας. 

Δεν σέβονται τίποτα και κανέναν,  Δεν λένε ποτέ ευχαριστώ, δεν σέβονται την προτεραιότητα των άλλων σε ουρές, πετάνε σκουπίδια στο δρόμο, διπλοπαρκάρουν σε δρόμο με μεγάλη κυκλοφορία ταλαιπωρώντας όποιον βρεθεί στο δρόμο τους, παρκάρουν στις διαβάσεις των ΑΜΕΑ. 

Πάντα ασκούν κριτική σε άλλους ανθρώπους, Σίγουρα θα σας έχει τύχει να ακούσετε ένα τοξικό άνθρωπο να κάνει κάποιο αρνητικό και αγενές σχόλιο για κάποιον άνθρωπο που δεν γνωρίζουν...
Μας παραξενεύει γιατί έχουμε συνηθίσει το 99% των ανθρώπων να μην το κάνουν. Όμως ορισμένοι τοξικοί άνθρωποι έχουν την “ικανότητα” να καταλαβαίνουν, όταν κάτι δεν πάει καλά με κάποιον άνθρωπο ! 

Δεν παραδέχονται τα λάθη τους, Έχουν πάντα δίκιο. Καμία απόδειξη για το αντίθετο δεν θα τους πείσει, ότι έχουν κάνει λάθος και αυτό είναι πολύ δυσάρεστο για αυτόν που το δέχεται, όποια κι αν είναι η σχέση του.

Δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη, Οι τοξικοί άνθρωποι δεν αναλαμβάνουν ποτέ τις ευθύνες των πράξεων τους, ειδικά όταν αυτές οδηγούν σε αρνητικά αποτελέσματα. Βρίσκουν πάντα δικαιολογίες για να πείσουν τον εαυτό τους και τους άλλους, ότι δεν φταίνε εκείνοι και άρα δεν τους αναλογεί καμία ευθύνη. 

Δεν φταίνε για τίποτα και συνήθως είναι θύματα των άλλων, 
Γι’ αυτούς οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση είναι αποτέλεσμα ενεργειών κάποιου άλλου. Αν είχαν έναν άσχημο χωρισμό, πάντα θα φταίει ο κακός τους πρώην σύντροφος. 
Αν αργήσουν στην δουλειά, πάντα θα φταίει η κίνηση. Δεν έχει σημασία αν φταίνε, γιατί δεν θα το παραδεχτούν ποτέ. 
Είναι τόσο δυνατός ο ιστός των δικαιολογιών που έχουν υφάνει που τις έχουν πιστέψει και οι ίδιοι υποσυνείδητα. 

Επιζητούν διαρκώς την προσοχή, Αυτή η κατηγορία τοξικών ανθρώπων επιζητά διαρκώς την προσοχή, διακόπτοντας τους άλλους, ενώ μιλάνε και προσπαθώντας να τους χειραγωγήσουν. Η μόνη στιγμή που είναι ευχαριστημένοι είναι, όταν η προσοχή όλων είναι στραμμένη πάνω τους και μονοπωλούν την συζήτηση. 

Διακόπτουν συνεχώς τους πάντες, Διακόπτουν τα πάντα, είτε πρόκειται για μια συζήτηση, είτε πρόκειται για την κυκλοφορία στους δρόμους. Οι δραστηριότητες τους είναι πάντα σημαντικότερες από οτιδήποτε άλλο. 

Είναι κακοί ακροατές, Δεν μπορούν να ακούσουν κανέναν εκτός από τον εαυτό τους... 
Όλοι έχουμε κάτι να πούμε, όλοι θέλουμε να μιλήσουμε για μας, μια εμπειρία, μια σκέψη... αλλά όχι τη στιγμή που μιλάει ο άλλος. Δηλαδή αγνοεί τελείως τον συνομιλητή του και τις περισσότερες φορές να μιλάει ταυτόχρονα πάνω στον άλλον, έτσι ώστε να υποχωρεί και να γίνεται ο ακροατής του.
Μην έχετε καμιά αμφιβολία, δεν θα σταματήσει θα συνεχίσει να μιλάει για τον εαυτό του, αδιαφορώντας για αυτά που λέγατε και για το αν σας διέκοψε. 

Μιλάνε πάντα για τα κατορθώματά τους, Έχετε ακούσει ποτέ από ανθρώπους με προσφορά στη κοινωνία, στην επιστήμη, στη τέχνη, στο χώρο του αθλητισμού, να λέει πόσο καταπληκτικός, απίθανος, μοναδικός είναι;  Το να ακούς κάποιον να επιδεικνύει τα προτερήματά του, τα κατορθώματά του, είναι τουλάχιστον παράξενο. 

Έχουν βίαιη συμπεριφορά σωματικά ή συναισθηματικά, Το να ασκεί κάποιος βία σε έναν άνθρωπο είτε σωματικά είτε συναισθηματικά, είναι πολύ τοξικό και όποιος βρεθεί σ' αυτή τη δυσάρεστη θέση, θα πρέπει αμέσως να απομακρυνθεί από αυτήν.

Λειτουργούν με την λογική του κοινωνικού status, Ανάλογα με τη γειτονιά που μένει, το αυτοκίνητο που οδηγεί κάποιος, με τα ρούχα που φοράει... θα αποφασίσουν αν αξίζει να ασχοληθούν μαζί του. Οι τοξικοί άνθρωποι θεωρούν, ότι ανήκουν σε μια μικρή μερίδα ανθρώπων, που αξίζουν την αποδοχή όλων των ανθρώπων.



Τοξικό είναι:

-Το χρέος. (έλα να σε δω τώρα!)
-Το κουτσομπολιό. (Στο δρόμο για την ευτυχία σου δεν μπορείς να πατάς στις λάσπες…)
Η πεποίθηση, η βεβαιότητα. “Δεν υπάρχουν άντρες/γυναίκες/δουλειές/τίμιοι/ελπίδα/προοπτική.”… ή πολλές πεποιθήσεις μαζί.
Μια ανάγκη, όπως η ανάγκη μας για επιβεβαίωση… από τους άλλους.
Μια παραίτηση, από κάτι που θα μπορούσες τελικά να το καταφέρεις... και το ξέρεις !
Η επιμονή σε κάτι που έχει πάψει να ωφελεί, αλλά το εγώ σου σε ωθεί να πεισμώσεις. Για να αυτοεπιβεβαιωθείς.

Τοξικές λέξεις:

-Φταίω, φταις, η δε φταίω εγώ…
-Τοξικό μπορεί να είναι ένα συναίσθημα, η ενοχή, η κριτική,
-Το άγχος, η αγωνία,

Τοξικές σχέσεις:

-Τοξικός θα μπορούσε να είναι ο τρόπος με τον οποίο σχετιζόμαστε με τους άλλους, αν βασίζεται στην ανάγκη η τις προσταγές του εγώ μας. Και όχι στον θαυμασμό, την αποδοχή και την ευγνωμοσύνη.
-Όπως τέλος τοξική θα μπορούσε να είναι και η σχέση μας με τον ίδιο μας το εαυτό. Όταν πιστεύουμε ότι είναι λίγο ανώτερος η κατώτερος από τους άλλους.

Αν υποθέσουμε ότι όλοι μας βρεθήκαμε σε αυτή τη ζωή με την επιθυμία να νιώσουμε ολοκληρωμένοι, ευτυχισμένοι και σε αρμονία με τον εαυτό μας και τους γύρω μας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τοξικό είναι: 
Κάθε τι που παρεμποδίζει προσωρινά η και πιο μόνιμα η αυτή την πορεία μας.
Κάθε τι που αναστέλλει τους μηχανισμούς ανάπλασης και ανάπτυξης του εαυτού μας.
Κάθε τι που έστω και προσωρινά θολώνει την κρίση μας και ανακουφίζει επιδερμικά τη δίψα μας για το ουσιαστικό.


Ίσως να το έχουμε ήδη αισθανθεί, παρατηρήσει στο περιβάλλον μας ή να μας συμβεί στο μέλλον... 
Ίσως να μην το παρατηρήσουμε ποτέ, πράγμα μάλλον απίθανο.


  Ουτοπία  

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.