Δευτέρα, Ιανουαρίου 25

8:54 μ.μ.


- «Γεννήθηκα καλλιτέχνις και ποτέ δεν πήγα εναντίον αυτής της συνείδησης, δεν το κοντράρησα, θα ήταν ανώφελο. Την πρώτη μου έκθεση την έκανα όταν ήμουν 12 χρονών.

- »Η οικονομική κρίση και η γενικότερη κρίση της κοινωνίας ωφελεί την Τέχνη. Την κάνει πιο σεμνή, πιο συνεσταλμένη και έτσι επιστρέφει η Τέχνη πίσω, στην πραγματική της ουσία.

- »Το να είσαι μεγάλος καλλιτέχνης δεν σημαίνει να είσαι διάσημος και να βγάζεις πολλά χρήματα. Αυτό είναι μια παρενέργεια αυτού που κάνουμε, μια παρενέργεια στον χώρο της Τέχνης.
Κανείς δεν ασχολείται με την Τέχνη για να γίνει διάσημος και πλούσιος. Ασχολείται με την Τέχνη για πολύ πιο σημαντικούς λόγους.

- »Την κατανόηση της ύπαρξής σου δεν μπορείς να την αγοράσεις με χρήματα, ούτε με φήμη.»


Η καλλιτέχνης είναι εδώ




Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ εστιάζει στην έκθεση της εκκεντρικής καλλιτέχνιδας το Μάιο του 2010 στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης. Κεντρικός άξονας της έκθεσης ήταν η ίδια η Αμπράμοβιτς, η οποία επί επτάμισι ώρες καθόταν ακίνητη σε μια καρέκλα κοιτάζοντας τους επισκέπτες, χωρίς να έχει το δικαίωμα να πιει, να φάει ή να πάει στην τουαλέτα. Για έναν ολόκληρο μήνα 750 χιλιάδες άνθρωποι στάθηκαν μπροστά της και χάθηκαν στο βλέμμα της.

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε με σκοπό να εξάψει τη φαντασία του κοινού και να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον γύρω από το διάλογο για το τι τελικά συνιστά τέχνη.
Ο δημιουργός της ταινίας εργάζεται ως διευθυντής φωτογραφίας και παραγωγός ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών σειρών τα τελευταία 12 χρόνια. Το Μαρίνα Αμπράμοβιτς: Η Καλλιτέχνις Είναι Εδώ είναι το πρώτο φιλμ μεγάλου μήκους που σκηνοθετεί, το οποίο μας συστήνει την πολύπλευρη προσωπικότητα και το έργο της ταλαντούχας κυρίας Αμπράμοβιτς.





       Μόμα 2010




       Ουλάϊ & Αμπράμοβιτς




       Μονόλογος




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.