Τετάρτη, Δεκεμβρίου 9

12:19 π.μ.




Ο ευρυμαθύς δόκτορ Τζάμραχ Χόλσμπομ, σύμφωνα με τον Μπηρς, του εμπιστεύεται τα περίφημα επιγράμματά του. Εκείνος όντας είρωνας, σαρκαστής και δυσβάστακτα πικρός, γνώστης του μακάβριου χιούμορ, εκτιμά ιδιαιτέρως το προϊόν του δαιμονίου Χόλσμπομ. 
Ο Αμβρόσιος σκέφτεται ότι δεν θα ήταν σωστό να κρατήσει για τον εαυτό του κάτι τόσο εξαιρετικό και δημοσιεύει τα ''Επιγράμματα του Χολσμπομ'' στην εβδομαδιαία σατιρική στήλη της ''San Francisco News Letter''. Τα σχόλια το κοινού στην αρχή δεν είναι θετικά.  Αργότερα ο Αμβρόσιος τα συμπεριλαμβάνει στο "Αλφαβητάρι του Διαβόλου


Τα επιγράμματα του δόκτορος Τζάμραχ Χόλσμπομ

. Γνωρίζουμε καλύτερα τις ανάγκες του εαυτού μας απ' ότι των άλλων. Το να υπηρετείς τον εαυτό σου είναι ζήτημα ορθής διοικητικής οικονομίας.

Σε κάθε ανθρώπινη καρδιά ζουν ένας τίγρης, ένα γουρούνι, ένα γάιδαρος κι ένα αηδόνι. Η ποικιλομορφία των χαρακτήρων οφείλεται στην άνιση δραστηριότητα αυτών των τεσσάρων. 

Υπάρχουν τρία φύλα: το άρεν, το θήλυ και οι κοπέλες.

Η ομορφιά στη γυναίκα και η φήμη στον άνδρα μοιάζουν στο εξής: Φαντάζουν στον άνθρωπο που δεν σκέφτεται ως ένα είδος αξιοπιστίας.

Οι ερωτευμένες γυναίκες ντρέπονται λιγότερο απ' ότι οι άνδρες -διότι έχουν κάνει λιγότερα ντροπιαστικά πράγματα.

Όσο ο φίλος σου σε κρατά στοργικά και από τα δύο σου χέρια, είσαι ασφαλής, διότι μπορείς να βλέπεις και τα δύο δικά του. 
____________________________________________________

αποσπάσματα από  Αμπροουζ Μπιρς "Το Αλφαβητάρι του Διαβόλου",  μτφρ:. Αύγουστος Κορτώ, εκδ. Μίνωας


  Utopia  

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.