Τρίτη, Δεκεμβρίου 1

9:07 μ.μ.



Γοητευτικός, σαγηνευτικός ο Αμβρόσιος σίγουρα θα είχε αρκετές αισθηματικές περιπέτειες που θα τον έκαναν πιο σοφό στο θέμα του έρωτα. Το καταστάλαγμα που διαβάζουμε στο ''Περί Έρωτος'' προφανώς είναι απόσταγμα των εμπειριών του.  

Περί ΄Ερωτος 

Ο ερωτιδέας, είναι ο θεός του έρωτα. Το μπάσταρδο αυτό δημιούργημα μιας βάρβαρης φαντασίας δίχως αμφιβολία επιβλήθηκε στη μυθολογία για τις αμαρτίες των θεοτήτων της. Απ' όλες τις άσχημες και απρεπείς συλλήψεις αυτή είναι η πλέον άλογη και προσβλητική. Η σκέψη να συμβολίσεις την αγάπη μεταξύ των δύο φύλων με ένα σχεδόν άφυλο μωρό και να συγκρίνεις τους πόνους του πάθους με αυτούς από τις πληγές ενός βέλους είναι τουλάχιστον ανάλγητο. Το να εισαγάγεις αυτό το πλαδαρό ανθρωπάκι στην τέχνη για να δώσεις χονδροειδώς υλική υπόσταση στο λεπτεπίλεπτο πνεύμα και στο υψηλό νόημα του έργου είναι τουλάχιστον άκομψο. Κι ακόμα περισσότερο είναι πέρα για πέρα αντάξιο της εποχής που... 

Αφού γέννησε αυτό το πλάσμα, το απέθεσε στο κατώφλι των μελλοντικών γενεών που με την κακή διαπεδαγώγησή του επιφέρει εδώ και πολλά χρόνια, προσωρινή παραφροσύνη ιάσιμη μέσω του γάμου ή με την απομάκρυνση του ασθενή από τις επιρροές που προκάλεσαν τη διαταραχή. 
Η ασθένεια αυτή ονομάστηκε έρωτας, είναι διαδεδομένη  μονάχα σε πολιτισμένες φυλές που ζουν υπό τεχνητές συνθήκεςόπως και διάφορες άλλες παθήσεις (π.χ τερηδόνα).  Τα βάρβαρα έθνη, που ανασαίνουν καθαρό αέρα και τρώνε απλές τροφές, απολαμβάνουν μια ανοσία απέναντι στις ολέθριες επιπτώσεις του έρωτα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο έρωτας μπορεί να αποβεί μοιραίος, αν και πιο συχνά για τον γιατρό παρά για τον ασθενή. 
_____________________________
* μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ



* Αμβρόσιος Μπήρς,  Ο Ambrose Bierce 1842- 1914, ήταν ένας αξιοσημείωτος άνθρωπος. Βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου, συγγραφέας, ποιητής, δημοσιογράφος και βέβαια, δημιουργός του έργου "Αλφαβητάρι του διαβόλου" (The Demon's ή The devil's dictionery).


  Utopia  

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.