Πέμπτη, Ιουλίου 2


"Άντε και καλή αρχή 
στα ΟΧΙ"  

είναι το σχόλιο του Γ. Καζαντζή που κάνει αμέσως μετά την άρνησή σε δελεαστική πρόταση που του έγινε, για ''Το Βαλς της Ουτοπίας... 

Παραλίγο η ονειρική μουσική του Καζαντζή από ''το Βαλς της Ουτοπίας'' να συντροφέψει το φιλμάκι που γυρίζει ο ΣΕΒ για να σώσει την πατρίδα !  Αλλά...
Ο καλλιτέχνης αρνείται να παραχωρήσει τη μουσική του για το εν λόγω σποτ του ΣΕΒ που είναι υπέρ του ΝΑΙ. 

Όπως γνωστοποίησε πριν λίγη ώρα μέσω του facebook ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων ΣΕΒ προετοιμάζει από σήμερα τηλεοπτικό σποτ καμπάνιας υπέρ του ΝΑΙ που θα προβληθεί σε όλα τα κανάλια και ζήτησε για μουσική επένδυση το τραγούδι του "Το Βαλς της Ουτοπίας" έναντι σοβαρής αμοιβής.

Ο καλλιτέχνης δηλώνει ΟΧΙ, με πλήρη συνείδηση ότι αρνείται κάτι που σίγουρα θα του έφερνε χρήματα και αναγνώριση. 'Ομως όπως μοιράζεται μαζί μας ένιωσε τεράστια ανακούφιση! "Άντε και καλή αρχή στα ΟΧΙ", σχολιάζει.

            Αγαπητοί φίλοι,
                                            Μόλις με ειδοποίησαν από την ΑΕΠΙ ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Βιομηχάνων προετοιμάζει από σήμερα τηλεοπτικό σποτ καμπάνιας υπέρ του ΝΑΙ, που θα παιχθεί σε όλα τα "κανάλια" και ζήτησε για μουσική "Το Βαλς της Ουτοπίας", έναντι σοβαρής αμοιβής.
Βέβαια είπα ΟΧΙ και ένοιωσα τεράστια ανακούφιση.
Άντε καλή αρχή στα ΟΧΙ.    Αφιερωμένο σε όλους σας...

Τι ξέρεις για τα όνειρα και πίκρα τι σημαίνει
γι’ αυτά που διάλεξε κανείς και το `χει μυστικό
Και λες πως ζει στον ουρανό με μια φωτιά σβησμένη
ώσπου να γίνει κάποτε στη γη βεγγαλικό.*

_______________________________________________________

* Από το ''Τι ξέρεις για τα όνειρα'' 
στίχοι Μάνου Ελευθερίου, μουσική Γιώργος Καζαντζής


Και εμπνεόμενος φαίνεται από αυτή την ιστορία σκαρώνει μια αλληγορική 
ιστορία με τίτλο:  

     Το θεριό κι ο Γιάννης

"Φοβάται ο Γιάννης το Θεριό και το Θεριό το Γιάννη". 

Μία σοφή λαϊκή παροιμία που περιγράφει απόλυτα την αέναη σχέση ισορροπίας μεταξύ του Θηρίου και του Γιάννη, βασισμένη αποκλειστικά στον φόβο.
Το Θηρίο φοβάται τον Γιάννη για την δύναμή του.
Ο Γιάννης πάλι φοβάται το Θηρίο γιατί είναι άγριο, οπλισμένο (με αγκάθια και φλόγες στο στόμα), και έχει κακές προθέσεις.
Ο Γιάννης είναι άνθρωπος με μόνη πρόθεση να ζήσει και να χαρεί τη ζωή.
Το Θηρίο όμως δεν είναι άνθρωπος και θέλει να εξουσιάσει, να εκμεταλλευθεί και στο τέλος να καταβροχθίσει τον Γιάννη.

Πιστεύω μέχρι εδώ να συμφωνούμε όλοι στην ανάλυση της λαϊκής μας παροιμίας. Εάν τώρα κάνουμε μια αναγωγή της παροιμίας στην πραγματικότητα θα δούμε πόσο σοφά την αποτυπώνει.

Από τη μία είναι ο Γιάννης, ο Άνθρωπος, που αγωνίζεται να χαρεί την καθημερινότητά του μέσα σε ένα περιβάλλον ποιότητας, δίκαιης αναλογίας δουλειάς-απολαβής και από την άλλη το Θηρίο, ο μη άνθρωπος, η τάση για το κέρδος που γεννά εξουσίες, κάνει πολέμους, αδικεί, ασελγεί, σκοτώνει!!! Δεν διαφέρει από το Θηρίο της Αποκάλυψης ή τον δαίμονα του χρήματος, τον Μαμωνά…

_______________________________
Γιώργος Καζαντζής


  Utopia  

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου