Τετάρτη, Απριλίου 29

 •      Διπολική διαταραχή 

 • Μια συναισθηματική διαταραχή, ένα συναισθηματικό μπέρδεμα θα λέγαμε, όπου η κατάθλιψη εναλλάσσεται με την μανία. 
 • Είναι μια ψυχική νόσος. Αυτά τα επεισόδια μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ικανότητα του ανθρώπου να λειτουργήσει φυσιολογικά στην καθημερινότητα του. 

 •    Στη διπολική διαταραχή το άτομο παρουσιάζει έντονες μεταπτώσεις της διάθεσής του. Πιο συγκεκριμένα, η διάθεσή του κινείται ανάμεσα σε δύο δίπολα, το ένα της μανίας και στο άλλο της κατάθλιψης. 
     Σχεδόν το 4% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν διπολική διαταραχή, είναι το ίδιο συχνή σε άνδρες και γυναίκες και εμφανίζεται συνήθως σε νεαρή ηλικία. Η αιτία που προκαλεί την διαταραχή δεν είναι ξεκάθαρη αλλά οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες θεωρείται πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της διαταραχής.
  Η θεραπεία περιλαμβάνει σταθεροποιητές διάθεσης όπως το λίθιο, αντιεπιλιπτικά φάρμακα καθώς και ψυχοθεραπεία.

     Υπάρχουν γενικευμένα προβλήματα με κοινωνικό στίγμα, στερεότυπα καθώς και προκατάληψη ενάντια σε άτομα με διπολική διαταραχή, ωστόσο η διπολική διαταραχή έχει συνδεθεί και με την δημιουργικότητα και ακόμη και την ιδιοφυΐα, και πολλοί καλλιτέχνες, όπως ο ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ και η συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ, έπασχαν από αυτή.
  Κυριότερα συμπτώματα της μανίας:

     . Διαταραγμένη συναισθηματική διάθεση (ευφορία)
     . Διογκωμένη αυτοεκτίμηση
     . Μειωμένη ανάγκη για ύπνο
     . Διάσπαση της προσοχής
     . Υπερβολική δραστηριότητα/ Υπερ-κινητικότητα (αυξημένη  εμπλοκή σε κοινωνικές, επαγγελματικές, σεξουαλικές, θρησκευτικές κ.α. δραστηριότητες)
     . Συναισθηματική αστάθεια
     . Παραληρητικές ιδέες και ψευδαισθήσεις


  Κυκλοθυμική διαταραχή 

  Είναι μια ήπια μορφή διπολικής διαταραχής, η οποία χαρακτηρίζεται από εναλλαγές διαθέσεως.  Διακύμανση της διάθεσης όπου εμπεριέχονται περίοδοι από υπομανιακά συμπτώματα με περιόδους από μεσαίας κλίμακας καταθλιπτικά συμπτώματα. 
     Η κυκλοθυμία είναι μια ψυχολογική διαταραχή που συνοδεύεται από εναλλαγές της ψυχικής διάθεσης οι οποίες κατά κανόνα οφείλονται στο ίδιο το άτομο και όχι σε εξωτερικούς παράγοντες. Βέβαια εδώ πρέπει να πούμε ότι όταν κάποιος παρουσιάζει ορισμένες κυκλοθυμικές τάσεις δεν είναι κατ' ανάγκη και κυκλοθυμικός.
     Υπάρχουν περιπτώσεις που οι πάσχοντες δεν παραδέχονται το πρόβλημά τους και προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις περιόδους κατάθλιψης με διάφορα συμβάντα. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει με το περιβάλλον τους τι οποίο απλά να τους χαρακτηρίζει "ιδιόρρυθμους".

  ________________________________________  Ερμηνείες Ψυχολογικών όρων -5- Αμυντικοί Μηχανισμοί


  Διαβάστε τους Αμυντικούς Μηχανισμούς ή Αμυντικές Διεργασίες αναλυτικά:
  Πρωτογενείς Αμυντικές Διεργασίες - 1 - Εξιδανίκευση
  Πρωτογενείς Αμυντικές Διεργασίες - 2 - Απόσυρση και Άρνηση
  Πρωτογενείς Αμυντικές Διεργασίες - 3 - Έλεγχος 
  Πρωτογενείς Αμυντικές Διεργασίες - 4 - Προβολή και Ενδοβολή 
  Πρωτογενείς Αμυντικές Διεργασίες - 5 - Διχοτόμηση - Διάσχιση

  Δευτερογενείς Αμυντικές Διεργασίες -1- Απώθηση και Παλινδρόμηση

  Utopia

  0 σχόλια :

  Δημοσίευση σχολίου