Πέμπτη, Μαρτίου 26
Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ γερμ. Carl Gustav Jung


• Ο άνθρωπος χρειάζεται δυσκολίες. Είναι απαραίτητες για την υγεία.


.
Ο υγιής άνθρωπος δεν βασανίζει τους άλλους. Γενικά είναι οι βασανισμένοι που εξελίσσονται σε βασανιστές.

• Όλα όσα μας ενοχλούν στους άλλους μπορούν να μας οδηγήσουν στην κατανόηση του εαυτού μας.

• Όποιος κοιτάζει προς τα έξω ονειρεύεται. Όποιος κοιτάζει μέσα του ξυπνάει.

• Τίποτε χειρότερο δεν μπορεί να συμβεί σε κάποιον, από το να γίνει τελείως κατανοητός.

• Αυτό που δε θέλει κανείς να ξέρει για τον εαυτό του καταλήγει να επέρχεται σαν πεπρωμένο.

• Το παπούτσι που ταιριάζει στον έναν, είναι στενό σε έναν άλλο. Δεν υπάρχει συνταγή για τη ζωή που να ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις.


• Η λέξη «ευτυχία» θα έχανε τη σημασία της αν δεν την εξισορροπούσε η λύπη.

• Η θρησκεία είναι μια άμυνα εναντίον της εμπειρίας του Θεού.

• Δείξτε μου έναν υγιή και θα σας τον γιατρέψω.

• Όλοι μοιραζόμαστε ένα μαζικό ασυνείδητο νου, διαμορφωμένο από τις μνήμες και τα πρότυπα συμπεριφοράς σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Από εδώ πηγάζουν πράγματα όπως οι αρχέγονοι φόβοι και ο μυστικισμός.
Συγχρονικότητα

• «Αρνήθηκα να διαπράξω την ανοησία του συρμού και να αντιμετωπίσω όλα όσα δεν μπορούσα να εξηγήσω σαν μια απάτη» και συνεχίζει προσπαθώντας να την περιγράψει...

«είναι το ταυτόχρονο συμβάν δύο φαινομένων που δεν συνδέονται αιτιοκρατικά αλλά εννοιολογικά, ή μια σύμπτωση μέσα στον χρόνο δύο ή και περισσοτέρων μη-αιτιακά συνδεόμενων περιστατικών που έχουν ένα ίδιο ή παρόμοιο νόημα, ισόβαθμο, σαν ερμηνευτική αρχή, με την αιτιότητα».


*  Ο Καρλ Γιουνγκ άσκησε την ''ενεργητική φαντασία'', όπως την είπε, που δεν είναι άλλη από την εικονοπλασία  η εκπαίδευσή του, όπως και άλλων γιατρών  παθολόγων και ψυχολόγων, χρησιμοποιούσαν τις εικονοπλαστικές μεθόδους κυρίως για τη θεραπεία συναισθηματικών ασθενειών. 
Οι τεχνικές που ανέπτυξαν αποκαλούνταν με διάφορες ονομασίες: κατευθυνόμενη ονειροπόληση (Robert Desoille), ενεργητική φαντασία (Καρλ Γιουνγκ), καθοδηγούμενη συναισθηματική εικονοπλασία (Hanscarl Leuner), ψυχοσύνθεση (Roberto Assaglioli). 
Η εργασία τους προετοίμασε το έδαφος για την αξιοποίηση της εικονοπλασίας στη θεραπεία φυσικών ασθενειών.


Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ (γερμ. Carl Gustav Jung, Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1875 στο Κέσβιλ αμ Μπόντενζεε (Kesswil am Bodensee), κοντά στη λίμνη Κόνσταντς του καντονίου Τουργκάου (Thurgau) της Ελβετίας. Καταγόταν από σχετικά φτωχή και δίχως ιδιαίτερη μόρφωση οικογένεια, αλλά για τον ίδιο φρόντισαν το καλύτερο. 
Γιος ιερέα, βίωσε αρκετές ταραχές, εσωτερικές και εξωτερικές, κατά την παιδική του ηλικία, με αποτέλεσμα κατά την ηλικία των 12 ετών περίπου να υποφέρει από νεύρωση και κρίσεις λιποθυμίας. 
Ξεπερνώντας το πρόβλημα με δικές του προσπάθειες συνειδητοποίησε για πρώτη φορά όπως εξομολογείται ο ίδιος στο Αναμνήσεις, Όνειρα, Σκέψεις το τι σημαίνει νεύρωση.  περισσότερα
__________________________________________________________________

* post Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ: Ο εισηγητής της σχολής της Αναλυτικής Ψυχολογίας  
                                                     
                                                      Μόνο Αυτό που Δίνουμε..... το Έχουμε

  Ουτοπία  

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου