Τετάρτη, Απριλίου 23

11:38 π.μ.


Κρυμμένοι φυσικοί θησαυροί υπάρχουν στη Γη και μάλιστα σε πολλά μέρη. Ένας από αυτούς είναι και το ινδονησιακό ορυχείο θείου Kawah Ijen που αποτελεί μέρος του ηφαιστείου Ijen, στην ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας.



Το ηφαίστειο Kawah Ijen βρίσκεται 
20 χιλιόμετρα από την Ιάβα της Ινδονησίας.

Η "λάβα" του Kawah Ιjen είναι μοναδική!

Το ηφαίστειο αυτό διαθέτει τη μεγαλύτερη όξινη λίμνη θειικού 
οξέος στον κόσμο. 

Ανθρακωρύχοι μεταφέρουν το θείο με καλάθια από τον πυθμένα του κρατήρα!


Το βράδυ το θέαμα είναι εκπληκτικό. 



Το υγρό θείο υψηλής θερμοκρασίας γίνεται μπλε φλόγα.Το θείο που εξορύσσεται στο Kawah Ijen είναι από τα πιο αγνά στην Ινδονησία και χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων και χημικών.




 Αρκετά χρόνια τώρα ο Γάλλος φωτογράφος Olivier Grunewald  "παρακολουθεί" 
το ηφαίστειο, ετοιμάζει ένα  ντοκυμαντέρ  για το  Kawah Ijen  ηφαίστειο στην Ινδονησία, και έχει καταγράψει μια  εκθαμβωτική  μπλε-ηλεκτρίκ χρώματος, φωτιά, να κατηφορίζει στις πλαγιές του βουνού τη νύχτα.   






Αποθανατίζοντας, μάλιστα, την έκρηξη, έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή του από τις αναθυμιάσεις και τα αέρια, ενώ στην προσπάθειά του να λάβει τις τέλειες φωτογραφίες έχασε δύο φακούς και μια φωτογραφική μηχανή.


"Αυτή η μπλε ακτινοβολία -ασυνήθιστη για ηφαίστειο- δεν είναι, βεβαίως, λάβα, όπως μπορεί να γραφτεί σε αρκετά websites, είπε ο Γκρανγουόλντ  στο National Geographic, για το Kawah Ijen, το ηφαίστειο στο νησί της Ιάβας. Η ακτινοβολία, στη πραγματικότητα, είναι η λάμψη από την ανάφλεξη των θειούχων αερίων, εξηγεί ο Γκρανγουόλντ . Αυτά τα αέρια αναδύονται από τις ρωγμές του ηφαιστείου σε μεγάλες θερμοκρασίες, πάνω από 1,112°F (600°C).  Μόλις έρθουν σε επαφή με τον αέρα, ανάβουν, στέλνοντας φλόγες πάνω από 16 πόδια (5 μέτρα) ψηλές. Μερικά από τα αέρια υγροποιούνται σε υγρό θείο, το οποίο συνεχίζει να καίγεται όπως κατηφορίζει δίνοντας την αίσθηση μιας κυλιόμενης λάβας. 

Cynthia Werner, Μία γεωλόγος ερευνήτρια μαζί με τη U.S. Geological Survey (USGS) στη Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της  Αλάσκα, είπε, ότι οι φωτογραφίες του  Γκρανγουόλντ  αναδεικνύουν ένα ασυνήθιστο, σπάνιο φαινόμενο.
"Δεν έχω ξαναδεί τόσο  υγροποιημένο θείο να ρέει σε ηφαίστειο", είπε. 





"Η μπλε ηφαιστειακή φλόγα έχει περιγραφεί στην αρχαιότητα στην Ιταλία στη νότια πλαγιά του Βεζούβιου", είπε ο Γκρανγουόλντ.
"Μπλε φλόγες, είναι δυνατόν, επίσης, να παρατηρηθούν, στη βάση του λοφίου, του αναφλέγοντος ηφαιστείου, όταν παρουσιασθεί η στάχτη της έκρηξης", πρόσθεσε.

Ο Γκρανγουόλντ δεν έχει χρησιμοποιήσει φίλτρα για να "συλλάβει" τις εικόνες της "μπλε φωτιάς". Η καύση είναι συνεχόμενη μέρα-νύχτα, αλλά είναι ορατή, μόνο στο σκοτάδι.







Το συγκεκριμένο ηφαίστειο είναι ενεργό και βρίσκεται σε 200 μέτρα βάθος, με τους ανθρακωρύχους να μεταφέρουν καθημερινά το θείο με καλάθια από τον πυθμένα του κρατήρα. Τις βραδινές ώρες πάντως το θέαμα είναι εντυπωσιακό.

























*  Γι αυτό το άρθρο αντλήθηκαν φωτογραφίες και πληροφορίες από:  National Geographic, και Zougla.gr

Utopia

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.