Πέμπτη, Ιανουαρίου 1

1:38 μ.μ.


Ασφαλής Τρόπος Πολιτικών Εξαγγελίων 

Λόγια σοφά, ζυγισμένα... Φράσεις μελετημένες να νομίζεις ότι λένε πολλά αλλά στην ουσία... τίποτα ! 


Κουβέντες που δίνουν υποσχέσεις με τέτοιο τρόπο που να μπορούν να αναιρεθούν... που αφήνουν υπονοούμενα... που αποτυπώνουν το ενδιαφέρον και την ευαισθησία της πολιτικής βούλησης για ανιδιοτελή προσφορά στους πολίτες ! ! ! Είναι υποσχέσεις, είναι κλείσιμο του ματιού σε οπαδούς αλλά με τέτοιο τρόπο που κανείς να μην μπορεί να κατηγορήσει κανέναν.

Κυρίες και κύριοι ιδού η πολιτική επιστήμη σε όλο της το μεγαλείο.
Όπως... Όπου.... Κι αν ειπωθούν.... Είναι πασπαρτού... Είναι παντός καιρού....

- Στο κόμμα μας, πραγματοποιούμε αυτό που υποσχόμαστε. Μόνο οι ανόητοι θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι δεν αγωνιζόμαστε κατά της διαφθοράς.

- Διότι, ένα είναι βέβαιο για μας: Η τιμιότητα είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε τους στόχους μας. Αποδεικνύουμε ότι πλανάται όποιος πιστεύει πως οι μαφιόζοι θα συνεχίσουν να μετέχουν στην κυβέρνηση όπως στο παρελθόν.

- Διασφαλίζουμε, χωρίς ίχνος αμφιβολίας, ότι η κοινωνική δικαιοσύνη θα είναι ο κύριος σκοπός της διακυβέρνησής μας.

- Παρά ταύτα, υπάρχουν ακόμα ανόητοι άνθρωποι που πιστεύουν πως θα είναι δυνατόν να εξακολουθεί κανείς να κυβερνά με παλαιοπολιτικά τερτίπια.

- Όταν αναλάβουμε την εξουσία, θα κάνουμε το παν ώστε να τεθεί τέρμα στις προνομιακές καταστάσεις και στην ευνοιοκρατία δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση να πεθάνουν της πείνας τα παιδιά μας.

- Θα πραγματοποιήσουμε τα σχέδιά μας ακόμα και να στερέψουν πλήρως οι οικονομικοί πόροι θα ασκήσουμε την εξουσία ώσπου θα έχετε καταλάβει ότι από δω και πέρα είμαστε η «ΝΕ.ΠΟ», η «Νέα Πολιτική». 

____________________________________




Θεωρούμε χρήσιμο πριν προχωρήσουμε να θυμηθούμε λίγο Μακιαβέλι (τον μικρό θεό κάθε πολιτικού) και να αντιγράψουμε από τον ''Ηγεμόνα του'', δυο τρεις από τις θέσεις του, πριν σας παραθέσουμε ; 

Η υπόσχεση που δόθηκε ήταν μια αναγκαιότητα του παρελθόντος. Ο λόγος που δεν κρατήθηκε είναι μια αναγκαιότητα του παρόντος.
Ποτέ μην προσπαθείς να κερδίσεις με τη βία αυτό που μπορεί να αποκτηθεί με πονηριά.
Κάνε το κακό μια κι έξω, αλλά το καλό δίνε το σιγά-σιγά.
Σε ένα ηγεμόνα δεν λείπουν ποτέ οι νόμιμοι λόγοι για να παραβεί μια υπόσχεση.    Niccolò Machiavelli
_________________________________________

Τώρα διαβάζοντας τη συνέχεια (δηλαδή μην σας κοροϊδεύουμε, τις ίδιες ατάκες ανάποδα(!), ίσως κατανοήσουμε καλύτερα την επιστήμη της πολιτικής. Τι λέτε ξεκινάμε ;

. Θα πραγματοποιήσουμε τα σχέδιά μας ακόμα και να στερέψουν πλήρως οι οικονομικοί πόροι θα ασκήσουμε την εξουσία ώσπου θα έχετε καταλάβει ότι από δω και πέρα είμαστε η «ΝΕ.ΠΟ», η «Νέα Πολιτική».

Όταν αναλάβουμε την εξουσία, θα κάνουμε το παν ώστε να τεθεί τέρμα στις προνομιακές καταστάσεις και στην ευνοιοκρατία δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση να πεθάνουν της πείνας τα παιδιά μας.

Παρά ταύτα, υπάρχουν ακόμα ανόητοι άνθρωποι που πιστεύουν πως θα είναι δυνατόν να εξακολουθεί κανείς να κυβερνά με παλαιοπολιτικά τερτίπια.

Διασφαλίζουμε, χωρίς ίχνος αμφιβολίας, ότι η κοινωνική δικαιοσύνη θα είναι ο κύριος σκοπός της διακυβέρνησής μας.

Διότι, ένα είναι βέβαιο για μας: Η τιμιότητα είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε τους στόχους μας. Αποδεικνύουμε ότι πλανάται όποιος πιστεύει πως οι μαφιόζοι θα συνεχίσουν να μετέχουν στην κυβέρνηση όπως στο παρελθόν.

Στο κόμμα μας, πραγματοποιούμε αυτό που υποσχόμαστε. Μόνο οι ανόητοι θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι δεν αγωνιζόμαστε κατά της διαφθοράς.
____________________________________________________________


Niccolò Machiavelli ( 1469-1527 , Ιταλός πολιτικός φιλόσοφος), 

Iταλός διπλωμάτης, πολιτικός στοχαστής και συγγραφέας, γεννήθηκε στη Φλωρεντία. Έχοντας το αξίωμα του δεύτερου καγκελαρίου της φλωρεντινής δημοκρατίας, ο Μακιαβέλι ήρθε σε επαφή με αρκετές από τις πολιτικές προσωπικότητες της εποχής του, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται ο Πάπας και ο βασιλιάς της Γαλλίας.
Φέρεται πως επηρεάστηκε πολύ από τις αντιλήψεις του Καίσαρα Βοργία στη συγγραφή του έργου του Il principe (Ο Ηγεμών, 1513), έργο καθοριστικό για την εξέλιξη της πολιτικής σκέψης.Η σκέψη του δέχθηκε είτε σημαντικές επικρίσεις είτε πλήρη αποδοχή. Πολλοί είναι εκείνοι που τον θεωρούν πατέρα της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης και επίσης αρκετοί εκείνοι που τον χαρακτηρίζουν απλά κυνικό, διεφθαρμένο και αυταρχικό.


 Ουτοπία 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.